Journey to Romeo and Juliet

Opdracht

Ontwerp een generatieve visualisatie waarmee je een eigen verhaal – een interpretatie op Romeo en Juliet – vertelt.

Inspiratie

Voordat deze opdracht begon had ik de roman van William Shakespeare nog nooit gelezen. Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord maar ik wist niet welke gebeurtenissen zich allemaal voordeden.

Relatie tussen characters

Daarom was mijn eerste idee om simpelweg alle relaties tussen characters weer te geven. Een zeer funcitonele visualisatie voor mensen die het verhaal nooit serieus hebben gelezen en snel een overzicht van alle characters met hun rol in het verhaal.

 

Woordenwolk

 

Ook kwam ik op het idee om een soort woordenwolk te maken. Hier werden dan de meest voorkomende woorden in weergegeven zoals op de afbeelding hiernaast is tezien.

 

Qua orginaliteit vond ik deze ideeën niet zo indrukwekkend. Het verhaal wat de visualisatie verteld vind ik nog wat te beperkt. Het koste daarna veel tijd om met een nieuw idee te komen. Ik moest verder van de letterlijke tekst die in het verhaal stond, een relatie op grotere schaal zoeken.

Plots had ik een Eureka moment, visualiseer de reis, die het verhaal van Romeo en Julia heeft doorgemaakt, over de verschillende schrijvers. Ik kwam erachter dat William Shakespeare niet de orginele autheur van deze Roman is. Veel verschillende schrijvers hebben ertoe bijgedragen dat het verhaal uiteindelijke bij Shakespeare uitkwam.

Data verzamelen

Deze dataset moest ik helemaal zelf gaan samenstellen. Dit research over het verloop van Romeo en Julia is niet in een nette dataset terug te vinden. Hiervoor heb ik het halve internet moeten afzoeken. Van interesante feitjes over de verschillende schrijvers tot concrete details binnen het verhaal. Dit heeft uiteindelijk nog veel tijd gekost.

Design proces

Tijdens dat ik bezig was met het verzamelen van data ben ik wat ideeën concreet gaan maken. Ik begon met het maken van twee designs. Eén waarbij de landen los van elkaar liggen en met een lijn verbonden worden en een andere waarbij een deel van Europa getoond wordt en de reis wordt weergegeven.

[0.1] Landen los van elkaar weergegeven.
[0.2] Deel van Europa met de reis van het verhaal.
Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om voor versie 0.2 te gaan. Deze geeft meer het gevoel van een reis. Precies het gevoel wat ik wil overbrengen. Per schrijver worden details getoond. Ik had nog wat moeite om de losstaande feiten goed weer te geven aan de hand van tekst. Deze tekst neemt veel ruimte in beslag en het kost meer tijd voordat het publiek doorgeeft wat de relatie tussen de verschillende schrijvers en versies van de roman zijn.

[0.3] Inspiratie informatievisualisaties van Giorgia Lupi.
Tijdens een coaching sessie werd mij op Giorgia Lupi gewezen. Een Amerikaanse designer die veel samenwerkt het data visualisatiebureau’s. Zij heeft een project genaamd: ‘Data Portraits at TED2017‘ waarbij ze totaal opzichzelfstaande feiten van een persoon tot een mooi geheel kan maken. Dit heeft mij geïnspireerd om hetzelfde te doen voor de verschillende schrijvers en versies van Romeo en Julia.

[0.4] Aanpassing reis, legenda en introductie tekst toegevoegd.
Eén van de belangrijkste aspecten van het weergeven met deze zogenaamde ‘data portretten’ is een duidelijke legenda die niet té ingewikkeld is. Deze heb ik in versie 0.4, samen met een klein verhaaltje, toegevoegd. Het ontwikkelen van de dataset ging ook gewoon door. Daardoor is de reis een klein beetje verandert samen met het weergeven van de leeftijd van Romeo en Julia.

[0.5] Tekengebied vergroot naar A2 en kleine legenda aanpassingen.
Door de visualisatie een keer af te drukken zie je weer details die je op het scherm niet ziet. Bij het afdrukken kwam ik bijvoorbeeld achter een spelfout in de subtekst en kleine stijlfoutjes. Daarnaast heb ik de legenda ook bij verschillende mensen getest. Iedereen die ik heb gevraagd snappen de ‘data portretten’ behalve de leeftijd van Romeo en Julia. Dit zijn de gele en blauw kromme strepen. Deze dienen geteld te worden en daarna 10 bij worden opgeteld. Dit heb ik proberen op te lossen door extra informatie naast de leeftijd van het verliefde stel te zetten. Door meer visuele middelen in de legenda werd deze makkelijker begrepen.

Eindresultaat

Uiteindelijk afgedrukt op A2-formaat om het detail van de ‘data portretten’ goed uit te laten komen.

[1.0] Plaatsing van ‘data portretten’ veranderd en introductie tekst aangepast.
Romeo en Julia expositie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *